Pálinkás hideg meggyleves

Hozzávalók:

  • meggy
  • vaj
  • liszt
  • főzőtejszín
  • tej
  • cukor
  • vaníliás cukor
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • mézes meggypálinka

Elkészítés:

A meggyet kimagozom.

Egy edényben az olvasztott vajhoz egy kevés lisztet keverek, majd a tűzhelyről levéve öntök hozzá tejszínt, jól elkeverem, hogy csomómentes legyen. Beleteszem a meggyet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a szegfűszeget és a fahéjat, kb. 5 percig főzöm, tejet keverve hozzá. A tűzhelyről levéve hagyom kihűlni, majd beteszem a hűtőbe.

Mikor jól lehűlt, belekeverem a lehűtött pálinkát, s tányérba merve tálalom.

 

Pálinkás szilvaleves recept

Hozzávalók

A leveshez

  • 40 dkg szilvabefőtt
  • 1 dl szilvapálinka (Prekop Szilvapálinka)
  • 2 nagy teáskanál mézessütemény fűszerkeverék
  • 0.5 db citrom héja
  • 1 szál vaníliarúd (belseje)
  • 2 csapott evőkanál pudingpor (vaníliás)
  • 2.5 dl főzőtejszín (15-20%-os)
  • 1.5 dl 2,8%-os tej

Tálaláshoz

  • tejszínhab
  • 4 db gyömbéres keksz

Teljes elkészülési idő: 30 perc

Leírás

Ez a leves akár hungarikum is lehetne. Kompótból és aszalt szilvából egyaránt készülhet. A hagyomány szerint karácsony előtti napon fogyasztottak szilvalevest az emberek. Ez a gazdag változat a karácsonyi menü része is lehet.

Elkészítés

A leves elkészítése előtt egy nappal a szilvabefőtt levét leszűrjük, egy jól záró üvegbe öntjük át. A szilvákat visszatesszük a befőttesüvegbe és felöntjük pálinkával.

Másnap a pálinkaleves szilvát egy fazékba tesszük, meghintem mézessütemény fűszerkeverékkel, és elkezdjük melegíteni.

A citromot megmossuk, és szárazra töröljük, majd belereszeljük a fazékba.

A vaníliarudat félbe vágjuk, a magokat belekapargatjuk. Jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a befőtt levét is.

Felforraljuk, majd elzárjuk alatta a lángot. Botmixerrel összepürésítjük.

Előveszünk egy másik fazekat, és egy szűrőn át átpasszírozzuk a szilvapürét.

A pudingot főzőtejszínnel és a tejjel simára keverjük. Hozzáadjuk a levesalaphoz, és kis lángon újra elkezdjük melegíteni.

Ha enyhén forr, elzárjuk, addigra besűrűsödik.

Hidegen, melegen egyaránt finom. Tálaláskor tejszínhabot fújunk rá, és teasüteménnyel díszítjük.

Forrás: http://aprosef.hu/palinkas_szilvaleves

 

Oldal megtekintése 18éves kor alatt tilos!

Kérjük adja meg születési dátumát!

- -

Facebook